Amsterdamse Bos krijgt agroforestry en voedselbos

Het Amsterdamse Bos was natuurlijk al het snoepje van de stad, maar er valt straks ook echt uit het bos zelf te snoepen. Want in het midden van het Amsterdamse Bos, vlakbij de Geitenboerderij, vind je agroforestry en voedselbos.

Co-creatie en ontwerp

In opdracht van het Amsterdamse Bos begeleidde Jastudio de gesprekken met bezoekers en foodondernemers, maakte een educatieplan en leverde het ontwerp voor agroforestry en voedselbos. Voor de laatste werkt Jastudio met veel plezier samen met Xavier San Giorgi van Food Forestry Development.

Enthousiasme

Wat was het leuk te horen hoe enthousiast bezoekers zijn en wat ze belangrijk vinden voor dit eetbare landschap. Zorgen waren er ook, met name over de kwetsbaarheid van zo'n plek. Daarom kiest het Amsterdamse Bos voor begeleid plukken, workshops en culinaire samenwerkingen. Het beheer gaat plaatsvinden door een leuk team van vrijwilligers onder profi begeleiding van het Amsterdamse Bos. 

Framboos, mierikswortel en moerbei

Voorjaar 2023 leveren we het voedselbos en agroforestry op. Er komen hoofdzakelijk inheemse soorten. Straks valt er te genieten van asperge, mierikswortel, kraailook, witte munt, bloedzuring en frambozen. En voor wie wat meer geduld heeft van pruimen, moerbei, rozenbottels, hazelnoten en walnoten.

Voedselstrategie

Dit stukje nieuw bos is onderdeel van de voedselstrategie van de gemeente Amsterdam. De strategie is vastgelegd in de Groenvisie van Amsterdam. Belangrijk hierin is dat wij Amsterdammers bewust worden van het belang van voedsel. Voedsel schept een band, tussen ons mensen onderling, en het verbindt ons met al het andere wat leeft.

Waar komt het voedselbos?

De locatie van agroforestry en voedselbos is de oude Bizonweide. Die deed vroeger dienst als noodlandingsterrein voor Schiphol. Het terrein bedraagt 15.000 m2.

Verschil tussen agroforestry en voedselbos

In het Amsterdamse Bos vind je straks zowel agroforestry als voedselbos. In beide vormen zul je bomen en struiken zien. In een voedselbos imiteer je zo goed mogelijk een natuurlijk bosecosysteem. Door de diverse soorten planten zorgt je voedselbos voor meer koolstof in de bodem, een evenwichtig systeem waar een bepaald insect of dier geen plaag kan worden en een gesloten kringloop. In het Amsterdamse Bos worden de randen van het terrein ingericht als voedselbos.

Agroforestry in het hart

Het hart van het perceel in het Amsterdamse Bos wordt agroforestry. Hierin werkt het Amsterdamse Bos samen met de geitenboerderij en groeien er straks ook eenjarige gewassen. Bij agroforestry kijk je in eerste instantie naar de rol van een boom of struik door de ogen van een boer. Het doel bij agroforestry is niet om een bosecosysteem te creëren, maar om de balans te hervinden tussen productie en ecologie. Het maakt ons bewust van de keuzes die we kunnen maken in de landbouw.

Media

Bekijk hier de reportage van AT5 over voedselbos en boslandbouw Amsterdamse Bos.

Lees hier het artikel in het Parool.

Next
Next

Theetuin in Stompetoren